Zasady rejestracji nowych użytkowników

Proces rejestracji nowych użytkowników aplikacji przebiega następująco:

Liderzy grup:

  1. Wypełnienie formularza rejestracyjnego użytkownika (Furta > Zarejestruj się).
  2. Weryfikacja mailowa konta. Użytkownik otrzymuje automatycznego maila z linkiem aktywacyjnym. Po kliknięciu w link konto powinno zostać aktywowane.
  3. Logowanie do aplikacji (Furta > Wejdź).
  4. Wypełnienie formularza rejestracyjnego grupy (Furta > Zarejestruj grupę).
  5. Zatwierdzenie grupy i jej lidera przez administratora systemu. Administrator sprawdza istnienie grupy w danej lokalizacji i jej formę działania. Jeśli grupa jest kwalifikowalnym beneficjentem projektu, administrator dokonuje aktywacji grupy, a jej lider otrzymuje maila z powiadomieniem.

Pozostali użytkownicy:

  1. Wypełnienie formularza rejestracyjnego użytkownika (Furta > Zarejestruj się).
  2. Weryfikacja mailowa konta. Użytkownik otrzymuje automatycznego maila z linkiem aktywacyjnym. Po kliknięciu w link konto powinno zostać aktywowane.
  3. Logowanie do aplikacji (Furta > Wejdź).
  4. W swoim profilu użytkownik przechodzi na zakładkę Grupy i role i klika przycisk Dodaj rolę. Należy wypełnić formularz dodawania roli wybierając z list:
    • diecezję,
    • dekanat,
    • parafię,
    • nazwę grupy,
    • rolę w grupie.
    Lider grupy otrzymuje informację mailową o dodaniu nowej roli.
  5. Zatwierdzenie roli przez lidera grupy (lub administratora w przypadku ról niepowiązanych z konkretną grupą). Użytkownik otrzymuje automatycznego maila z potwierdzeniem aktywacji roli.

W momencie kiedy użytkownik przestaje być członkiem danej grupy, powinien usunąć dodane wcześniej role. W tym celu należy:

  • wejść do profilu użytkownika Furta > Profil,
  • przejść na zakładkę Grupy i role,
  • wybrać właściwą rolę,
  • kliknąć przycisk Usuń rolę,
Również lider ma możliwość dezaktywowania roli użytkownika w swojej grupie.